Zee van Marmara

Hoe werkt een e smoker?

Een tevreden roker is geen onruststoker, zo luidt het oude gezegde. Maar er is toch wel wat veranderd in de wereld. Dat roken zeer verslavend is, daar twijfelt inmiddels niemand meer aan. Dat sigarettenrook en rook van sigaren schadelijke stoffen bevatten die kankerverwekkend kunnen zijn, dat is een feit. Roken wordt door steeds meer mensen gezien als een ongezonde gewoonte en veel verstokte rokers proberen dan ook, met wisselend succes, te stoppen. Wil je stoppen, maar toch nog letterlijk iets in je handen hebben? Of ga je voor een manier van roken, maar dan met aanzienlijk minder schadelijke en hinderlijke stoffen? Dan is een e smoker misschien wel iets voor jou. Met een e smoker kun je langzaam je nicotineverslaving afbouwen en ook werken aan de gewoonteverslaving.


Wat zijn de verschillen tussen roken en vapen?


In sigarettenrook zitten schadelijke stoffen als teer, die in de damp van een e-sigaret ontbreken. Deze schadelijke stoffen komen vrij door een verbrandingsproces waarbij tabak verbrand wordt. Als je kiest voor een e smoker, dan kun je nog altijd nicotine tot je nemen, maar niet door verbranding. De stoffen in een e smoker worden omgezet in een damp, die je inhaleert. Vapen zorgt niet voor verkleuringen aan je vingers of je kleding en de zogenaamde 'rook' is ook niet onaangenaam of schadelijk voor de mensen om je heen. Een e smoker bestaat uit een tankje, gevuld met E-liquid. In dit tankje steekt een coil, die door de batterij van je elektronische sigaret verwarmd wordt. Door deze verwarming wordt een deel van de E-liquid omgezet in damp, die je kunt inhaleren. In tegenstelling tot de meeste tabak producten is het mogelijk om aan E-liquids aantrekkelijke smaakstoffen toe te voegen. Dit is echter binnenkort verboden. Tot die tijd kun je met een gerust hart vapen en genieten van kruidige of fruitige aroma's, geheel naar je eigen smaak.


Een e smoker om te helpen stoppen met roken


Stoppen met roken is niet zo gemakkelijk als veel mensen denken. Nicotine werkt sterk verslavend en een gebrek aan deze stof zorgt voor ontwenningsverschijnselen die zeer onaangenaam kunnen voelen. Als je wilt stoppen met tabak, kan je dit 'cold turkey' doen, of langzaam afbouwen. Kies je voor het laatste, dan is een e smoker een goed alternatief. Je weet dan zeker dat je geen teer en andere kankerverwekkende stoffen meer inhaleert, terwijl je toch geleidelijk aan kunt stoppen door je nicotinebehoefte af te bouwen. Hoe doe je dit? Door te kiezen voor E-liquids met verschillende nicotinegehaltes. Langzamerhand stap je over van een hoge naar een lage concentratie, totdat je lichaam geen nicotine meer nodig heeft. Dan is het aan jou of je ook met vapen stopt, of toch nog wilt genieten van deze veel minder schadelijke gewoonte. Naast e-sigaretten zijn er ook disposable e smokers. Neem eens een kijkje op de verschillende websites die er zijn en laat je goed voorlichten voordat je overstapt van roken naar vapen. In ieder geval is stoppen met roken een perfecte stap naar een betere gezondheid.